Tramp stamp, lutkat ja tatuointitrendit.

Tramp stamp tattoo

Kun mä aloitin tatskaliikkeessä 2002 legenda sanoi perhostatuoinnin olevan huoran merkki. Tai sitä se ainakin joskus kuulemma oli ollut sanomalehtien mielestä. Samaan aikaan liikkeen penkit täyttyivät isolta osalta ensimmäistä tatuointiaan alaselkäänsä ottavista naisista. Oli vanhaa ja nuorta, köyhää ja rikasta, hyvinkoulutettua ja ei-niin-hyvinkoulutettua, lihavaa ja laihaa,  ihan laidasta laitaan. Kaikki halusivat tatuointilehdistä bongatun alaselkätribaalin, jota nykyään monet sanovat tramp stampiksi. Se oli naisilla in. Yleisestikin koko tribaalihomma oli äärimmäisen trendikäs Leo Zuluetan modernisoinnin kantauduttua vihdoin Suomeen asti.

Pari viikkoa sitten peitin yhden noihin aikoihin tehdyn kiemuran ja asiakas siinä mainitsi, että oli kuullut alaselkätatuoinnin olevan nykyään lutkan merkki. Ja sitähän tuo tramp stamp vapaasti suomennettuna tarkoittaa. Kun kyseiset tatuoinnit yleistyivät tarpeeksi, trendi meni liian pitkälle ja niihin alettiin kyllästyä. Silmät näkivät valikoivasti pelkästään ne internetkuvat, joissa festivaalimudassa paskat ja kuset housussa räpiköivän naisen farkkushortseista pilkottaa tribaalin piikit. Samalla vaivihkaa omat piikkinsä piilottivat ne kaikki kymmenettuhannet, jotka aistivat trendin menneen ohi. Näin syntyi kuva tramp stampista, jonka muka ottivat vain nämä aemmin mainitut voittajat. Totuus kuitenkin on, että alaselkätatuointeja oli ja on melkein kaikilla, ja heistä osa tykkää tatuoinnistaan edelleen, osa naureskelee itseironisesti omalleen, joiltain minä ja muut tatuoijat ovat peitelleet tribaaleita isommilla kokonaisuuksilla, jotkut ovat käyneet laserin alla.

Nykyään trendeihin väsytään sosiaalisen median ansiosta mututuntumalta noin 100x nopeammin kuin 10 vuotta sitten. Jokainen vitsi, meme, motivaatiolause, muoti, video, mikä tahansa raiskataan ja kulutetaan ennätysajassa puhki. Sama käy myös tatuoinneille. Kun ennen vanhaan nähtiin uudenlainen tatuointi lehdessä tai messuilla, joku rohkea otti samanlaisen ja sitä ihailivat lähipiiri, ehkä muutama tuntematon baarissa ja rannalla. Nykyään jokaisen tatuoinnin näkee välittömästi sadat, tuhannet ihmiset tatuoijan sekä asiakkaan somen kautta ja trendit leviävät valonnopeudella. Samoin niihin turhautuminen. Esim. pöllötatuointiin on rakastuttu ja kyllästytty jo kolmeen kertaan oman urani aikana, jonka huomaan kätevästi kaulassa olevasta pöllöstäni. Joskus se on kaikkien mielestä tosi huikee juttu ja myöhemmin sitä ei enää huomata kun asiakkaat päivittelevät penkissä, että mikä siinä on kun nykyään kaikki ottaa pöllöjä.

Sen kummempaa pointtia tälle pohdiskelulle ei varmaan edes ole, kunhan mietin trendejä ja muistutan, että jos joku juttu on tällä hetkellä ehdottoman siisti ja mahtava kaikkien mielestä, se hyvin todennäköisesti on kulunut ja ankea lähitulevaisuudessa. Olen nähnyt tämän käyvän esimerkiksi myös kiinalaisille merkeille ja tähtien ääriviivoille tribaaleiden lisäksi. Näitäkään eivät ottaneet pelkästään juntit vaan trenditietoiset seksikkäät muotilehtiä lukevat ihmiset. Joten painaessasi pään illalla tyynyyn ja uneksiessasi mandalasta tissien alla toivottavasti tiedät ja ymmärrät mitä ikuinen tarkoittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *