Lävistyksen riskit

Lävistykseen voi kuolla!

Listaan tässä nyt yleisimpiä riskejä, jotka ovat mahdollisia ammattilaisella tehdyn lävistyksen kanssa. Suosittelen  unohtamaan halvaantumiset, kuolemat ja muut “lööppiriskit”, jotka ovat toki todellisia, mutta erittäin harvinaisia, epätodennäköisiä ja hyvä tapa myydä lehtiä. Kunhan lävistys on tehty anatomisesti oikein, puhtailla välineillä terveeseen ihmiseen ja se hoidetaan hyvin ei ole syytä murehtia kuolemasta tai halvauksista.

Stressi

Riski, jota moni ei laske riskiksi, koska se on vähemmän konkreettinen ja paljon ihmisestä kiinni. Stressillä tarkoitan  sitä kun lävistyksen kunnosta hermoillaan todella paljon, jolloin normaali elämä hankaloituu. Parina hyvänä esimerkkinä ulkomaanmatka, jonka tulehtunut napalävistys voi pilata aivan täysin tai romanttinen ilta, jonka intiimin puolen paraneva genitaalilävistys sotkee. Molemmat tilanteet on erittäin helppo välttää, mutta tätä harvemmin tulee ajateltua ja näitä syntyy. Kannattaa ottaa lävistykset, ihan mitkä tahansa lävistykset, tärkeiden juttujen jälkeen ja muistaa ettei lävistys stressaamalla parane.

“Uloskasvu”

Uloskasvulla tarkoitetaan sitä, kun keho työntää lävistyskorun ulos. Matka, jonka koru kulkee ihon alla vähenee yleensä hitaasti ja lopussa joko repäiset korun vahingossa irti tai se tipahtaa itsestään. Uloskasvuun vaikuttavat kymmenet eri asiat, esim. lävistyksen saama vahinko (iskut, vyö painaa lävistystä, hiukset jäävät siihen kiinni), ihon venyminen, vääränlainen koru jne. Se, että kulmasta kasvoi joskus koru ulos ei kuitenkaan tarkoita sitä, että navastakin kasvaisi. Jokainen lävistyskohta on yksilöllinen eikä kokeilematta voi tietää. Yleisimmin uloskasvavia peruslävistyksiä ovat juuri kulmat ja navat, ei aina sen takia, että ne olisivat paikkoina huonoja, vaan esim. napojen anatomia vaihtelee erittäin paljon jokaisella ihmisellä ja kaikille napalävistys ei vain sovi. Napalävistys voi kasvaa ulos kyllä “täydellisestä” navastakin.

Joskus koru vain asettuu sille sopivimpaan paikkaan, eli tulee hieman enemmän pintaan ja uloskasvu loppuu siihen, joten korusta ei kannata luopua heti kun sitä näkyy milli enemmän kuin alussa. Jos koru on kuitenkin enää pienen ihoriekaleen varassa ja ärtyneen näköinen, kannattaa se suosiolla poistaa. Repeytyessään siitä voi jäädä pahakin arpi.

Epäsopiva koru

Joskus lävistäjän virheestä, yllättävästä turvotuksesta tai muusta arvaamattomasta syystä lävistyksessä oleva koru voi käydä liian lyhyeksi. Jos koru näyttää uppoavan lävistysreikään on se ehdottomasti vaihdettava pidempään. Huulilävistyksissä takaosa korusta kaivaa monelle pienen kuopan huulen pehmeään limakalvoon, jonne se asettuu ja on täysin normaalia, samoin kielilävistyksessä yleensä yläpallo voi tehdä kieleen pienen painauman, mutta muissa lävistyksissä korun ei kuulu upota minnekään. Jos koru on liian lyhyt ja sen päät puristavat tiukasti, ei kudosneste, lika, eikä mikään muukaan pääse ulos lävistyksestä, josta aiheutuu lisää turvotusta. Tämä turvotus ei lähes koskaan häviä itsestään ja mitä pidempään sen antaa jatkua, sitä isompi riski on pilata lävistys kokonaan. Pienestä kiristyksestä voi selvitä, mutta jos selvästi näkee korun uppoavan haavaan on aika toimia ja marssia lävistäjän puheille.

Koru voi tietysti olla myös liian pitkä, yleensä pienen uloskasvun/asettumisen takia, jolloin se tarttuu helpommin kiinni kaikkialle. Liiallinen nykiminen taas voi kiihdyttää uloskasvua entisestään, joten kannattaa hankkia sopiva koru. Sopiva koru on myös esteettisesti kauniimpi.

On myös monta muuta syytä miksi tietty koru voi tietyssä paikassa olla vähemmän optimaalinen ratkaisu, mutta niistä kirjoittaessa menisi liikaa aikaa, joten luottakaa hyviin lävistäjiin.

Arvet / keloidit

Kun ihoon tulee haava, paikkaa keho sen arpikudoksella. Lävistys on haava ja siitä jää aina jäljet. Pienet tai isot, se riippuu ihmisestä ja lävistyksen kunnosta. Jos lävistys kasvaa kunnolla ulos, eli repeää jossain vaiheessa, siitä jää koko lävistyksen matkalle arpi. Parhaimmassakin tapauksessa lävistyksestä yleensä jää pienet pisteet.

Keloidi on arpikudoksesta koostuva möykky, joka voi kasvaa erittäin suureksi, golfpallonkin kokoiseksi. Tämä on harvinaista, mutta mahdollista. Keloidit ovat yleensä ihonvärisiä ja suht kovia, eivät niitä pieniä punaisia pallukoita, joita esim. rustolävistyksiin joskus tulee. Tälläisessä tilanteessa kannattaa koru ehdottomasti poistaa, sillä se vain ärsyttää haavaa ja edistää keloidin muodostumista. Keloiditaipumus on kuitenkin tullut yleensä selville jo ennen lävistyksiä nuoremmalla iällä muiden haavojen kanssa ja koskee hyvin harvoja ihmisiä.

Tulehdus / verenmyrkytys

Tulehdus voi johtua monesta asiasta. “Puhtaista”, nopeasti pestyistä sormistakin voi mennä lävistystä puhdistaessa likaa haavaan. Uintivesi on likaista. Korua vaihtaessa uusi koru voi raapaista lävistyksen auki ja tulehduttaa haavan likaisella pinnallaan. Eritteet voivat tulehduttaa lävistyksen, koska niissä on toisen ihmisen bakteereja. Lävistyksien “oikea”, bakteeritulehtuminen on kuitenkin yllättävän harvinaista, usein kyseessä on vain väärintulkittu ärsytys jos lävistystä on vaikka yöllä lyöty vahingossa.

Tulehduksen tunnistaa helpoiten siitä, että lävistysalue punoittaa, se on kuumempi kuin normaali iho ja tietysti kipeä. Lävistys voi myös erittää mätää, joka on erilaista kuin normaali kudosneste, jota lävistyksestä erittyy. Tämän takia on tärkeää, että lävistyksestä ei poisteta korua tulehdusta epäillessä, koska mädän mukana poistuu likaa ja jos koru poistetaan, mätä voi jäädä haavaan jumiin ja “koteloitua”. Tästä voi seurata paljon vakavampi tulehdus.

Tulehdusta epäillessä kannattaa ensimmäisenä käydä näyttämässä lävistystä lävistäjälle. Lävistäjä katsoo onko kyseessä jokin lävistykseen liittyvä (esim. vääränmallinen koru, joka ärsyttää lävistystä) ongelma vai epäileekö hän tulehdusta. Tulehduksen kanssa marssitaan lääkärille ja pyydetään bakteeriviljely ja antibioottikuuri. Lääkärit usein ehdottavat korun poistamista, mutta jos tiedät sen olevan laadukasta materiaalia niin se tuskin on tarpeellista. Muista kuitenkin, että jokaiseen pikkujuttuun ei antibiootteja kannata syödä, usein tulehdukset menevät ohi itsestään parissa päivässä täysin normaalilla hoidolla. Lävistäjät eivät myöskään ole lääkäreitä, joten lävistäjä ei voi tehdä varmaa diagnoosia mistään, eikä määrätä kunnollista hoitoa. Lävistäjät tietävät lävistyksistä, lääkärit lääketieteestä.

Verenmyrkytys on tulehduksen “rankempi versio”, jossa tulehdus on levinnyt verenkiertoon. Tähän tilanteeseen ei kannata joutua, joten jos epäilet, että jotain on vialla, tee asialle jotain. Verenmyrkytys voi olla hengenvaarallinen.

Hammasvaurio / ikenien vetäytyminen

Metalli on kovempaa kuin hammas. Kun korua puraisee, hajoaa hammas ennen korua. Jos metalli hankaa hammasta vasten hammaskiille kuluu pikkuhiljaa ja sen jälkeen hammas. Jos koru tuntuu hankaavan usein hampaita vasten kannattaa harkita muovista vaihtoehtoa. Suosittelen teflonia tai bioplastia, koska akryylimuovi menee rikki helposti ja pikkuhiljaa haurastuu syljen ja suun lämmön vaikutuksesta. Suosittelen myös säännöllisiä tarkastuksia hammaslääkärillä.

Ikenet ovat vielä pehmeämmät kuin hampaat ja vetäytyessään eivät palaa enää normaaliksi. Ikenien vetäytymisen pysäyttämiseksi saattaa auttaa korun vaihto, joten kannattaa käydä näyttämässä suuta lävistäjälle jos epäilee ikenien olevan menossa huonompaan suuntaan. Ikävä tosiasia on kuitenkin usein se, että korusta on luovuttava.

Nikkeliallergia / muut allergiat

Allergia esiintyy yleensä kutinana, punoituksena ja lävistyksen arkuutena. Jos allerginen reaktio on paha, lävistys voi mennä nopeasti todella huonoon kuntoon ja kasvaa vauhdilla ulos. Yksi syy miksi lääkärit usein käskevät poistamaan korun minkä tahansa punoituksen takia on se, että ennen lävistysten yleistymistä, huonolaatuisten korvakorujen aikaan, oli koru usein ongelma. Nykyään nikkelittömien ja laadukkaiden titaanikorujen aikana syy on varsin harvoin allergia korulle, joten sitä ei luultavasti tarvitse poistaa.

Nikkeliallergia ei haittaa lävistyksen hankkimista kunhan lävistyksessä käytetään asianmukaista korua. Titaanikoruissa ei ole nikkeliä ja jos et uskalla käyttää metallikoruja on olemassa muovisia vaihtoehtoja.

Muullekin kuin nikkelille voi olla allerginen, joillekin tulee ongelmia o-renkaista, joita käytetään plugeissa ja tubeissa pitämään ne paikallaan. Jos tuntuu, että korvat ovat ärsyyntyneet, etkä keksi sille syytä, kokeile olla pari päivää ilman o-renkaita. O-renkaita tehdään monesta eri materiaalista, silikonista, neopreenistä, nitriilistä yms, jolloin allerginen reaktio yhteen o-renkaaseen ei tarkoita, ettet voi ikinä käyttää niitä.

Allerginen reaktio voi tulla myös korujen valmistuksessa käytettävistä kiillotusaineista ja muusta liasta, mitä halpojen tuontikorujen pinnalla ja kierteissä voi olla. Tämän takia suosittelen, että korut käytettäisiin ultraäänipesurissa ja steriloitaisiin ennen käyttöä vaikka lävistys on jo parantunut.

Elämän hankaloituminen

Toinen epäfyysinen riski. Töitä lävistysten kanssa on vaikeampi saada, se on yleistietoa. Hyvällä maulla valittu koru parantuneessa lävistyksessä antaa paljon paremman vaikutelman työhaastattelussa kuin neljä tulehtunutta lävistystä jättiläismäisillä palloilla. Osa lävistyksistä, kuten nenät, rustot ja huulet ovat useissa paikkoja nykyään jo varsin hyväksyttyjä. Silti lävistystä ottaessa kannattaa muistaa mahdollisuus, että se voi vaikuttaa työnhakuun. Kaikissa kouluissakaan ei lävistyksiä suvaita, esim. ravintola-alalla. Armeijassa näkyvät lävistykset pitää ottaa pois ja näkymättömätkin jos joku ne huomaa.

Harrastukset voivat myös monimutkaistua. Itsepuolustuslajeissa lävistykset ovat aika hankalat. Muissakin kontakteille alttiissa urheilulajeissa kannattaa miettiä hyöty-/haittasuhdetta. Koripallon osuminen huulikoruun on epätodennäköistä, mutta jos se osuu oikeasta kulmasta niin hammas saattaa hajota täysin sen takia.  Kannattaa kysyä lävistäjältä mitä hän suosittelisi jos harrastat jotain. Jotkut lävistykset voi teipata, joka estää hieman niiden tarttumista erinäisiin asioihin. Kaikki on mahdollista, potkunyrkkeilijöilläkin on parantuneita nännikoruja.