Lävistysten ampuminen

Ei lävistyspyssyille!

Suurin osa korvakoruista ammutaan kultasepänliikkeessä lävistyspyssyllä. Jossain ammutaan mitä tahansa.  Ampumisessa on kuitenkin paljon huonoja puolia, tässä muutama:

  • Lävistysmetodi. Oikeassa lävistyksessä tehdään kudokseen viilto terävällä neulalla. Ammuttaessa tylppä harjoituskoru runnotaan voimalla kudoksen läpi, jolloin kudos vaurioituu huomattavasti pahemmin neulaan verrattuna. Parantuminen on hitaampaa, kivuliaampaa ja turvotus kestää yleensä pidempään. Arpikudoksen muodostumisen riski on myös suurempi.
  • Ampumisen tarkkuus. Neulalla lävistäessä lävistyskohta merkataan, sitä voidaan siirrellä puolen millin tarkkuudella ja reikä tehdä mihin kulmaan tahansa. Pyssyllä ammutut korvareiät ovat valitettavan usein väärissä paikoissa ja mahdollisesti väärässä asennossa korvalehteen nähden, jolloin korun takaosa painaa ja koru istuu rumasti.
  • Korujen laatu ja malli. Ammuttavat korut ovat usein hyvin huonolaatuista materiaalia (kuten hinnastakin voi olettaa), jotka eivät ole lähelläkään optimaalista vaihtoehtoa ensikoruksi. Korut saattavat sisältää huomattavia määriä nikkeliä, joka voi aiheuttaa allergisen reaktion. Nykyään titaanikorut ovat onneksi korvanneet vanhat nikkelihirvitykset, mutta titaanilaaduissakin on eroja. Ammutut harjoituskorut ovat usein liian lyhyitä, jolloin niissä ei ole turpoamisvaraa ja ne kiristävät jolloin paraneminen pitkittyy. Pahimmassa tapauksessa koko koru voi upota reiän sisään. Rustossa korujen ohuus ja reiän koko vaikeuttavat parantumista. Korujen lukko-osa on vaikea puhdistaa muotonsa takia ja sinne kerääntyy helposti likaa ja bakteereja. Ammutuissa nenäkoruissa tappiosaa paksumpi, pallomainen “lukko-osa” hajottaa helposti lävistyksen korua vaihdettaessa, aiheuttaen helposti ongelmia ja voi mahdollisesti nenän turvotessa jäädä reiän sisään jumiin.
  • Lävistyspyssyjen sterilointi. Tämä ongelma on onneksi katoamassa kertakäyttöisten lävistyspyssyjen tultua markkinoille, mutta jos koru ja pyssy eivät ole steriilissä paketissa ja uusia, ne eivät ole steriilejä ja mahdollisesti olleet kosketuksessa toisiin asiakkaisiin ja heidän vereensä. Tätä kautta on mahdollista saada monia kurjia tartuntoja kuten c-hepatiitti.

Tämän takia edes korvakoruja ei pitäisi koskaan hankkia ampumalla. Hyvä lävistäjä osaa tehdä reiän vähemmällä kivulla ja aivan yhtä nopeasti kuin ampumalla. Tietenkään kaikille ei ongelmia ammutuista koruista tule, mutta kannattaako ottaa riski?