Lävistyksen venyttäminen

Mikä venytys? Miksi?

Venytyksellä tarkoitetaan tässä tapauksessa lävistysreiän venyttämistä. Yleisintä tämä on korvissa, mutta kieliä, septumeita, napoja, huulia, lähes kaikkia lävistyksiä on mahdollista venyttää. Melkein aina venytys tehdään esteettisistä syistä, mutta esimerkiksi kielessä hieman paksumpi koru kestää rasitusta paremmin ärsyyntymättä. Varsinkin Suomessa venytyksessä on lähes aina kuitenkin kyse korvalehdistä, joten siihen keskityn tässä eniten.

Miten?

Venytys kannattaa aina tehdä hitaasti. Reiän on tarkoitus venyä, ei revetä. Repeäminen ei tarkoita sitä, että koko korvalehti menee poikki (vaikkei sekään ole mahdotonta), vaan vaikka aivan pientä haavaa reiän sisäpuolella. Kun keho korjaa haavan, siihen muodostuu arpikudosta. Arpikudos ei veny kuten normaali iho, joten siitä voi aiheutua ongelmia myöhemmin. Jos taas venytystä jatkaa ennen kuin haava on parantunut, haava jatkaa repeämistään ja reiästä tulee epämuodostunut. Jos näet verta ja/tai tunnet viiltävää kipua, homma ei mennyt niin kuin piti. Muista myös haavan repeytyessä sitä pitäisi hoitaa kuin tuoretta lävistystä ja käyttää puhdasta, ensilävistykseen sopivaa korua.

Venytetyt reiät palautuvat lähes normaaliksi korvareiäksi yleensä vielä 8-10 millin kohdalla. Tämä tosin on täysin yksilöllistä ja mitään takuuta normaalikokoon palautumiselle ei ole, joten älä venytä jos et ole varma haluatko loppuelämäksi ison korvareiän. Reiät on mahdollista korjata umpeen, mutta se on iso ja kallis operaatio, josta jaa arpi.

Ehdottomasti yleisin venytys tehdään korvalehtiin ja suurin osa niistä aloitetaan normaaleista, ammutuista korvakoruista. Venytys kannattaa aloittaa ostamalla siihen kunnollinen lävistyskoru. Yleensä reikään menee suoraan vähintään 1.6 milliä paksu koru melko helposti. Joillakin iho venyy helpommin ja reikään saattaa saada jopa 3.2 millisen korun rikkomatta sitä. Jos venytys ei meinaa onnistua, kannattaa käydä lävistäjän tykönä. Hieman peruskorvista paksummista rei’istä on jo helppo jatkaa itse koruvaihtoehtojen kasvaessa huomattavasti. Jos aloitat venytyksen tuoreilla lävistyksillä, odota ehdottomasti reikien olevan parantuneet ja mieluiten vielä muutama kuukausi sen jälkeen. Näin vältyt monilta ikäviltä ongelmilta.

Aloituksen jälkeen yleinen tahti esim. korvissa on noin 1-2mm kuussa. Itse kallistun lähemmäs milliä. Jokaisen lävistykset kuitenkin venyvät omaa tahtia ja mitään “sääntöä” ei täten ole. Paras vauhti on se kun suurempi koru menee lähes itsestään paikalleen. Älä koskaan käytä voimaa ja jos koru ei mene kivutta ja suht’ helposti paikalleen lopeta heti ja kokeile vaikka viikon päästä uudelleen. Vaikka saisit 5mm venytyksen tehtyä helposti, yritä noudattaa 1-2mm kuukaudessa vauhtia. Ongelmia voi tulla, ja lähes aina tulee, korviaan 10 milliä kuussa venyttäville kiirehtijöille ennemmin tai myöhemmin. Jossain vaiheessa jokainen löytää oman vauhtinsa, mutta ensimmäisinä kuukausina kannattaa olla varovainen ettei kaduta myöhemmin.

Kielet, huulet ja septumit venyvät yleensä huonommin kuin korvalehdet, joten niissä kannattaa edetä niin hitaasti kuin mahdollista. Parhaiten toimii kun ostaa seuraavan mahdollisen koon korusta. Huulen venyttämistä kannattaa harkita tarkkaan, sillä huulet menevät parantuneena usein nihkeästi umpeen ja muutaman millin reikä huulessa ilman korua ei ole välttämättä kovin käytännöllinen.

Rustolävistyksiä en suosittele venyttämään, mutta jos venytät niin tee se erittäin, erittäin hitaasti. Rusto ei veny mielellään ja siihen muodostuu helposti erilaisia patteja. Liian iso koru liian pienessä rustolävistyksessä on yleensä kipeä pitkään. Isommasta rustolävistyksestä haaveillessa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, jotka pystyvät poistamaan palan rustosta ja tekemään korulle kunnolla tilaa.

Millä venytän?

Kun lävistysreiät ovat täysin parantuneet, venytykseen voi käyttää lähes mitä tahansa. Tärkeintä on se ettei reikä repeä/hajoa venytyksessä. Älä käytä mitään missä on karheita pintoja, teräviä kulmia tai muuta, joka voisi venyttäessä aiheuttaa vahinkoa. Oikeat, venytykseen riittävän laadukkaat korut ovat nykyään niin halpoja etten nää syytä käyttää tops-puikkoja tai kynänpätkiä vaikka sekin on mahdollista.

Jos venytät useammalla lävistyskorulla tai muulla esineellä, tarkkaile, että paine jakautuu tasaisesti. Esimerkiksi jos samassa reiässä on kymmenen millin tunneli ja kolmen millin rengas, tunneli työntää rengasta koko ajan sivuun ja tämä voi johtaa reiän epätasaiseen venymiseen.

Painoilla ei kannata venyttää. Vaikka niillä saa reiän venymään nopeasti, se venyy kokoajan vain alaspäin, jolloin alhaalla oleva ihomäärä vähenee enemmän kuin muualla. Pahimmassa tapauksessa koko lävistys voi revetä.

Ongelmat?

  • Venytyksessä ehdottomasti yleisin ongelma on juuri repeytyminen. Moni ei ymmärrä sen vakavuutta vaan jatkaa venytystä tuoreeseen lävistykseen sopimattomilla koruilla, kuten muovispiraaleilla tai kynänpätkillä, jolloin korva menee erittäin huonoon kuntoon. Jos korvasi sattuu repeämään vaihda heti laadukkaaseen koruun, hoida lävistystä kuin se olisi vasta tehty ja jatka venytystä vasta reiän parannuttua.
  • Blowout. Tällä tarkoitetaan kun venytetyn reiän sisus työntyy ulos. Tämä tapahtuu yleensä kun reikään yritetään väkisin työntää liian isoa korua. Reikä ikäänkuin kääntyy ympäri. Tässä tapauksessa kannattaa ottaa koru pois ja vaihtaa tilalle parin päivän päästä sopiva koru, jotta ulos tullut kudos mahtuu takaisin reikään ja häviää toivottavasti. Muuten hyvin usein käy niin, että ulkona oleva iho paranee ulkopuolelle ja siihen jää ikuisiksi ajoiksi ruma läppä, joka saattaa jokaisen tulevan venytyksen aikana kasvaa vielä lisää.
  • Kun korvissa on suuremmat (korvalehdestä riippuen, yleensä ainakin yli 10mm) reiät, veri ei välttämättä mahdu korun aiheuttaman puristuksen takia kiertämään reiän ympärillä täysin normaalisti ja kylmässä ilmassa ympärys paleltuu helpommin. Tähän auttaa korujen vaihtaminen materiaaliin, joka ei johda niin helposti lämpöä ja vaihtamalla tunnelit plugeihin, jotta tuuli ei pysty puhaltamaan niistä läpi.
  • Jos olet taipuvainen arpiin, eli pienistäkin haavoista jää helposti pysyvä jälki, venytä erittäin varovasti. Arpikudoksen ylikasvusta johtuvat patit, keloidit, voivat pahimmillaan kasvaa golfpallon kokoiseksi ja niiden poistaminen on lääkäriasia. Jos huomaat omituisen patin, käy ehdottomasti näyttämässä sitä lävistäjälle.

Vinkkejä lävistyksen venytykseen:

  • Kun venytät lävistystä, kannattaa käydä sitä ennen pitkässä, kuumassa suihkussa. Lämmin/kuuma vesi ja vesihöyry pehmentävät kudosta, jonka jälkeen se venyy paremmin. Tämän lisäksi venytyksessä kannattaa käyttää liukasteena esim. liukuvoidetta tai kookosöljyä, jotta koru menee helpommin paikalleen.
  • Kun korvissa reiät tuntuvat olevan hyvässä kunnossa, kokeile olla hetken aikaa ilman koruja. Näin veri saa kiertää vapaammin ja reiät tuulettua. Varsinkin metallisia tai muovisia koruja käyttäessä tekee ilman koruja oleminen hyvää. Jossain vaiheessa kun korut ovat helppo saada takaisin paikalleen pitkänkin ajan jälkeen, kannattaa nukkua ilman koruja. Tästä touhusta on kuitenkin vain haittaa jos korut pitää tunkea väkisin ja kivuliaasti takaisin paikalleen.
  • Kun jossain vaiheessa reiät erittävät talia, joka sotkeutuu kuolleisiin ihosoluihin ja muuttuu jokaisen venyttäjän tuntemaksi valkoiseksi, pahalle haisevaksi sotkuksi, kannattaa alkaa miettimään koruvaihtoehtoja. Laadukas ja hyvinkiillotettu metalli haisee huomattavasti vähemmän kuin halvat korut. Samoin orgaaniset materiaalit haisevat yleensä vähemmän. Korun puhdistaminen säännöllisesti on tietysti ykkösasia.