Lävistyskorut

Mistä?

Lävistyskorut kannattaa aina ostaa lävistysliikkeestä jos et tiedä tarkalleen mitä tarvitset. Jos koruhyllyssä tai nettisivulla lukee “kielikoru”, se ei tarkoita sen käyvän automaattisesti juuri sinun kieleesi. Kuten kengissäkin on useita kokoja, sama pätee myös kieli-, huuli- tai minkä tahansa korun ostoon. Lävistäjä voi katsoa juuri sinulle sopivan pituuden, eri kokoja kun on kymmeniä, ei vain lyhyt ja pitkä.

Mikä on sopiva koru?

Sopiva lävistyskoru näyttää hyvälle. Sopivaa tappia ei näy liikaa ja sopiva rengas istuu nätisti eikä roiku nenästä suuhun asti. Sopiva lävistyskoru ei purista antaen haavan parantua rauhassa ja voida hyvin. Sopiva koru ei saa tuntua pahalle missään asennossa.

Osta laatua!

Korun laatu on erittäin tärkeä osa lävistyksen parantumista, varsinkin niissä lävistyksissä, jotka muutenkin parantuvat kauan. Huonolaatuisessa, huonosti viimeistellyssä korussa on erittäin pieniä, lähes näkymättömiä lovia ja epätasaisuuksia, jotka pitävät lävistysreiän ärtyneenä kauemmin kuin hyvin valmistetun korun täysin sileä pinta. Näihin loviin kertyy myös kudosnestettä, verta ja likaa, jotka edesauttavat bakteerien oleskelua korun pinnalla. Halpojen, massatuotannossa valmistettujen korujen päällä ja kierteissä voi olla myös jäänteitä kiillotuksessa käytettävistä aineista, jotka eivät tee hyvää lävistykselle. Jokainen koru on puhdistettava ennen myyntiä ja käyttöä, jonka harva halpa, pelkästään koruja myyvä liike tekee. Halpa on harvoin hyvää ja hyvä harvoin halpaa.

Korumateriaalit?

Tässä ovat Suomessa yleisimmin käytetyt materiaalit, jotka käyvät ensilävistyksiin, parantuneisiin lävistyksiin ja materiaalit, joita ei koskaan tulisi käyttää. Ei ikinä-lista voisi tietysti olla paljon pidempi, mutta kerään siihen vain useimmiten käytetyt “virhekorut”. Älä kuitenkaan luota listaan sokeasti, vaan käytä maalaisjärkeä. Esim. hyvin valmistetut puukorut ovat erittäin mukavia, mutta huonosti hiottu, ammoniakilla käsitelty puu ei tiedä hyvää.

Ensilävistykseen:

 • Titaani (Ti Grade 1, 2, 5, 23(Ti6AL4V ELI))
 • Kulta (14k-22k)
 • “Kirurginteräs” (Stainless Steel 316L, 316LV, 316LVM)
 • Niobium
 • Pyrex-lasi (borosilicate)
 • Tietyt muovit (PTFE(polytetrafluoroethylene) Bioplast(polysulfone))

Titaani on nikkelittömyytensä ansiosta turvallinen allergioiden kannalta. Titaani on myös erittäin kevyttä verrattuna esim. niobiumiin tai kirurginteräkseen. Kirurginterästä voi käyttää ensikoruna, mutta se sisältää pieniä määriä nikkeliä (n. 8-13% massasta) ja varsinkin isommissa koruissa painossa on huomattava ero titaaniin, joka voi vaikuttaa parantumiseen tietyissä lävistyksissä. Muovit ja lasi eivät tietenkään sisällä yhtään nikkeliä.

Parantuneeseen lävistykseen:

 • Orgaaniset materiaalit (mm. puu, luu, kivi, meripihka, yms.)
 • Silikoni
 • Akryylimuovi (PMMA(polymethylmethacrylate) yms.)

Orgaanisia koruja ei tulisi käyttää sen takia ensikoruna, että niiden 100% steriloiminen on mahdotonta. Parantumattomassa reiässä keho voi myös alkaa tuhoamaan niitä kuten tikkua sormesta. Akryylimuovikoruja en suosittele pitkäaikaiseen käyttöön. Silikonikoruille en löydä paikkaa tuoreesta lävistyksestä vaikka niitä  teoriassa voidaankin steriloida ja käyttää.

Ei ikinä:

 • Polymeerisavet (FIMO, Cernit, yms.)
 • Huonot metallit (hakaneulat, nuppineulat, yms.)

Polymeerisavessa käytetään pehmentimenä ftalaatteja, joille pitkään altistumisen on tutkittu voivan aiheuttaa maksa- ja kilpirauhasongelmia yms. Ja jos kyljessä lukee “älä laita suuhun”, on luultavasti parempi jättää se pois lävistysreiästäkin. Huonot metallit ovat juuri niitä, HUONOJA metalleja, joilla saat varmasti lävistyksen kuin lävistyksen tuhottua.

Vinkkejä lävistyskorujen kanssa:

 • Suurin osa ihmisistä availee koruja peilin edessä, lavuaarin yläpuolella. Tuhansia palloja vuodessa säästyisi jos etukäteen tukittaisiin lavuaarin viemäri tulpalla tai vaikka paperilla. Kuulostaa itsestäänselvältä tai ylivarovaiselta, mutta kokemus osoittaa ettei se ole.
 • Pallolukkorenkaan saa auki, kun laittaa sen sisään vaikka sakset (tai jotain hieman turvallisempaa) ja levittää rengasta niillä. Älä avaa korua liikaa, vain sen verran, että pallon saa vedettyä pois tai pallo ei pysy siinä enää uudestaan. Sakset tai pihdit kannattaa päällystää vaikka teipillä jottei rengas naarmuttuisi.
 • Kierteillä olevissa koruissa avaamista helpottaa ottaa esimerkiksi paperipala korun ja sormien väliin paremman otteen saamiseksi. Pyörityskulma on myös yllättävän tarkka.
 • Puhdista aina korujen kierteet heti käytön jälkeen. Jos kierteisiin kuivuu kudosnestettä, verta tai muuta ylimääräistä, se voi olla todella hankala puhdistaa myöhemmin kotikonstein.
 • Varo naarmuttamasta koruja varsinkin jos käytät apuvälineitä korun avaamiseen ja sulkemiseen. Naarmutettu koru voi pilata lävistyksen sisäpuolelta.