Kielenhalkaisu: Panu.

Minulta on kyselty lähiaikoina taas jonkin verran kielenhalkaisuista ja kun eräs asiakkaistani, Panu, kävi Larin ja Jussin tykönä kieltään operoimassa niin hyppäsin tilaisuuteen tehdä lisää haastattelua ja tarkempaa kuvasarjaa paranemisprosessista. Panu suostui reippaana poikana ja tässäpä tämä. Tässä linkki myös aiempaan ryhmähaastatteluun aiheesta, jossa vastailemassa olen myös minä.

Tuore kielenhalkaisu
Panun omat fotot tuoreesta halkaisusta

Mikä innosti noinkin rankkaan operaatioon ja oliko kielesi “neitsyt” vai lävistetty jo valmiiksi?
– Ajatus on kiehtonut siitä asti kun tämmöisiä ensimmäisen kerran olen nähnyt. Kielenhalkaisu tuntui pitkään “liian äärimmäiselle” asialle, että sitä itselleni olisin uskaltanut ottaa. Toisaalta taas koska se oli niin kiehtova asia niin ajan kanssa se ei yhtäkkiä tuntunutkaan niin äärimmäiselle ja kynnys halkaisun toteuttamiseen pieneni huomattavasti. Kielilävistyskin löytyi ennestään, joka osaltansa helpotti vielä ajatusta halkaisusta.

Kuinka kauan harkitsit ja menikö pitkään saada aika kun halusit vihdoin toteuttaa haaveesi?
– Reilun vuoden varmasti harkitsin asiaa ennenkuin lähdin selvittämään itse operaatiota, paikkaa missä tehdään, toimenpiteitä, hintaa, paranemista jne. Kun sain asiasta tarpeeksi tietoa ja rupesin aikaa varaamaan, niin sain ajan siitä noin kuukauden päähän. Tosin en päässyt silloin paikalle, koska tuli itselle yllättäviä menoja. Pitkään en sitten saanut aikaiseksi varailtua uutta aikaa. Kun vihdoin rupesin taas järjestämään uutta aikaa, niin sain sen todella nopealla varoajalla, koska torstaipäivänä kyselin ajasta ja sain sen saman viikon lauantaille.

Kuinka itse operaatio sujui? Puudutettiinko kieltä jollain tavalla ja miltä koko homma tuntui? Mainitsit että jossain vaiheessa tuli hieman heikko olo, mistä luulet sen johtuneen?
– Operaatio sujui mielestäni erittäin hyvin. Tulin hyvin juttuun tekijoiden kanssa ja operaatio käytiin suullisesti alkuun läpi. Kieleen laitettiin jotain spray-puudutetta (laillinen pintapuudute toim. huom.), joka toimi erittäin hyvin. Itse operaatiota en tuntenut juuri lainkaan. Tunto rupesi palautumaan viimeisten tikkien kohdalla, jotka tekivät vähän ikävää, mutta kaiken kaikkiaan hyvin vähän tuntui koko operaatio.

Kun itse halkaisu oli tehty, minulle tosiaan tuli hieman huono olo ja tuntui että saattaa pian vaikka taju lähteä. Tähän vaikutti todennäköisesti useampikin asia. Huoneessa oli tekohetkellä todella huono ilma ja kun erittäin kova jännitys pääsi siinä jo laukeamaan, niin sekin saattoi vaikuttaa tuohon. Olo tosin parani hyvin nopeasti, kun huoneen ikkunaa avattiin ja tuoli käännettiin niin että minulla oli pää alaspäin. Loppu operaatio meni ilman tällaisia ongelmia.

Kuinka monta tikkiä kieleen laitettiin ja onko tikkauksella muuta tarkoitusta kuin pitää haava ummessa?
– Kieli tikattiin käsittääksen sen takia, että paraneminen nopeutuu huomattavasti ja tulehdusriski pienenee myös merkittävästi. En laskenut tikkejä, mutta arvioisin niitä olleen noin kymmenen tai vähemmän.

Kuinka pitkään halkaisusta nyt on ja oletko tyytyväinen lopputulokseen? Onko arkiaskareisiin kuten syömiseen tai puhumiseen tullut muutoksia?
– Halkaisusta on nyt kirjoitushetkellä kulunut 12 vuorokautta ja olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Ainoa harmi koko hommassa on ettei omaan kieleeni ollut mahdollista tehdä kovin pitkää halkaisua. Sekin johtuu vain ja ainoastaan omasta kielestä. Puhuminen onnistuu jo lähes normaalisti. Syöminen sujuu nyt myös täysin normaalisti. Alkuun kiinteiden ruokien syöminen oli kielelle aika raskasta. Syöminen onnistui kyllä, mutta se oli melko hidasta ja syömisen jälkeen kieltä rupesi hieman pakottamaan. Puhuminen oli alkuun melkoista sössötystä, mutta tikkien poiston jälkeen korjaantunut nopeasti.

Viikon vanhat tikit

Viikon vanhat tikit
Panun kieli viikon vanhana ennen ja jälkeen tikkien poistamisen

Minkälaista on elää kasa tikkejä kielen sisällä ja missä vaiheessa pääsit niistä eroon? Oliko niiden poistaminen kurja operaatio?
– Tikit poistettiin viikko halkaisun jälkeen. Tikkien poisto ei ollut mitenkään epämiellyttävää, päinvastoin, erittäin helpottavaa. Tikkien kanssa muutama viimeinen päivä oli aika kurjaa, koska ne rupesivat pakottamaan muuten melko hyvin parantunutta kieltä ja alkoi tuntumaan, että niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Tikkien poiston jälkeen helpotti välittömästi.

Mitä vinkkejä antaisit kielenhalkaisusta kiinnostuneelle?
– Ammattitaitoisella tekijällä tehtynä miellyttävä ja suhteellisen nopea operaatio. Puhuminen ei tule luonnistumaan normaalisti hetkeen, joten jos esim. joudut puhumaan työksesi, niin ajoita halkaisu lomien ajalle. Jos kielenhalkaisua haluat, niin sanon vaan että Go for it!

Siinä se lyhyesti ja ytimekkäästi! Parin viikon ikäisenä Panun halkaisulle mitattiin syvyyttä aika tasan 20 millimetriä . Tarkistan ja päivitän tilanteen tähän haastatteluun vielä puolen vuoden päästä, jotta nähdään kuinka paljon kieli on kuronut itseään umpeen. Loppuun vielä toive, että älkää lähtekö touhuamaan näitä juttuja kotona. Nyt ollaan semmoisten proseduurien parissa, joista voi aiheutua pysyviä vaurioita ja erittäin vaarallisia tilanteita.

Parantunut kielenhalkaisu 5 viikon ikäisenä
Parantunut kieli n. 5 viikon ikäisenä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *