Yks kaveri tekee himassa.

Hepatiitti-C piechart
Hepatiitti-C:n tartuntatavat vuodelta 2011. Hepatiitti.fi

Kävin tälläisen valaisevan keskustelun sähköpostitse erään kotitatuoijan kanssa. Kaverilla oli ihan hyvä asenne, noin vuosi tatuoimista alla ja omien sanojensa mukaan parisataa tatuointiakin oli tullut tehtyä. Parantamisen varaa tietysti on vielä reilusti. Sitten siihen itse asiaan. Tässä on suoraan lainattu keskustelu sähköpostista. Tatuoija pysyköön anonyymina.

Minä: Teet kertakäyttökamoilla vissiinki?

Tatuoija: Käytän kerttis tippejä ja nailon grippejä. autoklaavi (miten vittu kirjotetaan) ois kova, ku joutuu nyt keittelee ja dettollilla huuhtelee.

Minä: (pitkä narina ettei keittäminen ei riitä steriloimaan välineitä)

Tatuoija:  voiha paska ! Oon jostain virheellisesti ymmärtäny että keittämine riittäis. Onneks ainakaa tietosesti mitää oo tapahtunu, mutta no… vittu

Tippi on tatuointikoneessa se osa missä neula ja suurin osa musteesta liikkuu ja joka koskee tatuoitavan ihoon. Grippi se josta tatuoija pitää verisellä ja musteisella hanskallaan. Gripissä tämä likainen tippi on kiinni koko tatuoinnin ajan ja sen sisällä kulkee verisiin neuloihin yhdistetty neulatanko. Ei ole ollenkaan harvinaista että musteen ja veren sekoitusta roiskuu koneen tärinän aiheuttamana ylös gripin sisälle tatuoinnin aikana. Gripin täytyy aivan ehdottomasti olla myös puhdas ja steriili tai kertakäyttöinen, koska sen ollessa likainen niin tippi, neula kuin hanskatkin ovat automaattisesti likaiset. Koko prosessi on siis käytännössä kuralla.

Tattoo machine tip&grip
Tatuointikoneen tippi ja grippi

C-hepatiitti ei kuole keittämällä eikä desinfiointiaineella. Sen on moni suonensisäisiä käyttänyt oppinut kantapään kautta kun puhtaat neulat loppuivat kesken. Jos googletat “hepatiitti keittäminen” niin tulee heti monta sivua informaatiota asiasta. C-hepatiitti elää myös sinnikkäästi erilaisilla tatuoimiseen kuuluvilla pinnoilla kuten nämä gripit, pöydät, lamput, käsituet, tuolit yms. Jos näitä ei ole asianmukaisesti suojattu ja puhdistettu ovat asiakas JA tatuoija vaarassa.

Tässä tapauksessa kukaan ei ollut tahallaan ilkeä. Ei vaan tullut mieleen googlettaa paria sanaa kun lähdettiin touhuamaan veren kanssa. Kaverit saavat halvalla tatuointeja rennossa ilmapiirissä ja tatuoija pääsee harjoittelemaan. Kaikilla on kivaa kunnes kaikilla on hepatiitti. Älä ole typerä. Kyseenalaista kotitatuoijasi hygienia. Kyseenalaista ammattitatuoijasi hygienia jos siltä tuntuu. Jos haluat tatuoida niin ota yhteyttä ammattilaiseen ja kysy peruskysymyksiä. Jos olet tatuoija niin vastaa. Me kaikki ollaan samassa sopassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *