Lävistykset

Lävistys ei ole pelkkä koru!

Vaikka lävistyksissä melko varmasti on koru ja niitä koruiksi sanotaan, lävistyksen hankkiminen ei ole helppoa kuin kaulakorun osto. Lävistyksistä on pidettävä hyvää huolta ja jos ei ole siihen valmis, ei lävistystä kannata hankkia. Esimerkiksi napa-, rusto- ja nännilävistysten parantuminen saattaa helposti kestää yli puoli vuotta ja laiminlyömällä hoitoa riskeeraat niin terveytesi kuin  ulkonäkösi. Lävistyksiä ei voi myöskään ottaa pois ja laittaa takaisin kun siltä tuntuu, sillä varsinkin ensimmäisten kuukausien ajan ne umpeutuvat yleensä erittäin nopeasti. Lävistyksistä jää myös aina jäljet, jotka kyllä yleensä vaalentuvat ja saattavat kadota ajan myötä.

Vinkkejä lävistyksen hankintaan:

  • Älä jännitä turhaan! Yleisin kommentti, jonka hyvä lävistäjä kuulee on varmasti “Eihän tämä sattunut lähellekkään niin paljon kuin luulin!”
  • Syö hyvin pari tuntia ennen lävistystä ja jos epäilet, että pyörryt helposti, ota vaikka mehua tai limsaa mukaan, jolla voit pitää verensokerin kunnossa.
  • – Älä mielellään juo alkoholia tai käytä vertaohentavia lääkkeitä (ellei pakollista) vuorokauteen ennen lävistämistä. Krapulassa lävistys usein sattuukin enemmän.
  • Ota selvää haluamastasi lävistyksestä etukäteen. Näin tiedät kaikki mahdolliset riskit ja jos jotain jää epäselväksi, niin tiedät mitä kysyä lävistäjältä. Jos epäilet, että jokin sairaus, harrastus tms. asia voi vaikuttaa lävistyksen parantumiseen, kysy ehdottomasti asiasta lävistäjältä!
  • Käyttäydy. Älä tingi. Lävistäminen on käsityötä, ei autokauppaa. Huonolla käytöksellä tingit palvelusta, etkä varmasti ainakaan hinnasta.

Sattuuko?

Lävistysprosessi on jokaiselle yksilöllinen kokemus. Kaikki kokevat kivun eri tavalla, joten sivuilla olevat maininnat lävistyksien sattumisesta ovat vain ihmisten kokemuksista koottuja arvioita. Se mikä toista sattuu, saattaa sinulle olla helppoa ja toisinpäin.

Saanko puudutuksen?

Et. Apteekissa on saatavilla EMLA-nimistä pintapuudutusainetta jos haluat kokeilla onko siitä apua, mutta muista ilmoittaa tästä lävistäjälle mielellään jo aikaa varatessa, viimeistään ennen lävistystapahtumaa.

Ammattitaitoinen lävistäjä?

Kun mietitään lävistäjän ammattitaitoa, jäsenyydet, lävistyskurssit ja vuodet alalla saattavat kertoa jotain, mutta eivät välttämättä mitään. Lävistyskurssit ovat vain suuntaa-antavia teoriakursseja, jonka jälkeen ei millään tavalla ole vielä valmis lävistäjä. Kymmenien vuosien kokemus ei tarkoita mitään, jos edelleen tekee asiat niin kuin ne tehtiin kymmeniä vuosia sitten ja/tai väärin. Jos verrataan lääketiedettä lävistämiseen, menisitkö lääkärille, jolla on viidensadan vuoden kokemus, mutta hoitokeinoksi määrää jokaiseen vaivaan kuppauksen iilimadoilla? Tai menisitkö sydänleikkaukseen kirurgille, joka on suorittanut kahden viikon pikakurssin?

Lävistäjän on osattava vastata kysymyksiisi ja perustella vastaukset muutenkin kuin “minä olen lävistäjä, sinä olet tyhmä”. Lävistäjätkin ovat ihmisiä, kaikki tekevät joskus virheitä (esim. lävistys ei ole suora) ja lävistäjän on osattava myöntää virheensä, jos sellainen tapahtuu ja hoidettava se niin, että molemmille jää mahdollisimman hyvä mieli.

Valitse siis lävistäjäsi hänen tietojen ja taitojensa mukaan, älä nimien, numeroiden ja todistuksien.

Mätäkuu?

“Ikivanhan eläinradan kahdellatoista jaksolla on kaikilla ollut omat kuukaudennimensä, jotka ovat vuosisatojen mittaan häipyneet käytöstä ja muistista mätäkuuta lukuun ottamatta. Mätäkuuhan tarkoittaa ajanjaksoa, jona aurinko on Leijonan (Jalopeuran) horoskooppimerkissä, noin 23.7. – 23.8. Pohjoismaihin on mätäkuu-nimityksen tuonut tanskalaisten aikoinaan aikaansaama käännösvirhe. Heiltä meni käännöksessä sekaisin koiraa merkitsevä “rode” ja mätää tarkoittava “roden”, ja näin jo muinaisessa Egyptissä koirakuuna tunnetusta ajanjaksosta tuli mätäkuu. Koira, joka Egyptissä ilmoitti koirapäivät alkaneiksi, oli taivaan kirkkain tähti Sirius, Orionin koira.” – Ajasto.fi

Mätäkuu on vanhan kansan uskomus, joka ei vaikuta millään tavalla lävistysten parantumiseen. Ainoa syy olla ottamatta lävistystä kesällä on n. kuukauden kestävä uimakielto ja vaatteiden alle jäävissä lävistyksissä (esim. genitaalit) mahdolliset hikoilusta/kosteudesta seuraavat ongelmat. Kun hoidat lävistystäsi oikein, vuodenajalla ei ole mitään merkitystä.

Lävistys ja urheilu?

Tuore lävistys ei vaikuta urheiluun tai urheilu lävistykseen millään tavalla. Hikoilu ei ole ongelma lävistyksien kanssa kunhan urheilija käy normaalisti pesulla treenien jälkeen ja varoo hankaamasta tuoretta lävistystä kuntosalilla likaisiin laitteisiin tai mattoihin. Ainoa tilanne mitä tulee mieleen on vatsalihastreeni ja tuore napakoru, joka voi ärsyyntyä ihon venymisestä ja hankauksesta, mutta niitäkin on parannettu onnistuneesti kovillakin treenaajilla. Kamppailu- ja kontaktilajit ovat tietysti oma lukunsa.

Pakkanen?

Erittäin kovalla pakkasella kannattaa etenkin venytetyt korvat suojata, koska korvalehdissä verenkierto on heikompaa, tai käyttää lävistyksessä korua, joka ei lämpene/kylmene niin helposti. Tällaisia materiaaleja ovat esim. lasi, sekä puu, luu ja muut orgaaniset materiaalit. Myös korun malli vaikuttaa asiaan, kylmä tuuli puhaltamassa korvien lävitse isoista, teräksisistä tunneleista on ikävä juttu. Pienempiin titaanikoruihin ei pakkanen yleensä pahasti vaikuta.

Ulkomaanmatkat?

Jos olet lähdössä ulkomaille, varsinkin etelään tai johonkin ei-niin-puhtaaseen maahan, kannattaa lävistys ottaa vasta sen jälkeen tai hyvissä ajoin (itse suosittelen muutamaa kuukautta) ennen reissua, jotta se ehtisi parantua tarpeeksi. Vesijohtovesi ei ole tarpeeksi puhdasta kaikissa maissa ja voit saada tuoreen lävistyksen tulehtumaan jo siitä. Uida ei kannata tuoreen lävistyksen kanssa, eikä merivesi ole puhdasta ja suolapitoisuus lähelläkään optimia, vaikka jotkut niin väittävät. Jokainen on varmasti kuullut tarinan kaverista, joka otti lävistyksen matkalla ja se tulehtui. Yhtälailla se voi tulehtua, vaikka sen ottaa Suomessa ja lähtee parin päivän päästä etelään. Maltti on valttia.

Lävistyksen hankinta festareilla?

Festareilla on paljon rahanahneita ihmisiä, joilla ei ole hajuakaan hygieniasta, ammattitaitoa eikä välttämättä edes asiallisia välineitä tai koruja. Mikäli lävistys kuitenkin tehtäisiin hyvin ja puhtailla välineillä, festariympäristö ei ole paras paikka hoitaa tuoretta lävistystä. Suosittelen jättämään festarilävistykset väliin, ellet ole varma, että se tehdään kunnolla, etkä pyöri mudassa monta päivää lävistyksen kanssa.

Verenluovutus?

Ei onnistu neljään kuukauteen. Lisätietoa SPR Veripalvelun sivuilla.