ETUSIVU :: WORMZ - BODY CTRL - HYGIENIA - LÄVISTYKSET - TATUOINNIT
:: KESKUSTELUFOORUMI - BLOGI - KORUKAUPPA - LINKIT - YHTEYSTIEDOT

 

YLEISTÄ/FAQ

NAPA
KULMA
SILMIENVÄLI
UNICORN
HUULI
SMILEY
KIELI
TONGUEWEB
NENÄ
SEPTUM
POSKI
NÄNNI
KORVALEHTI
RUSTOT
SURFACE
ERIKOISET
MICRODERMAL
GENITAALIT

HOITO
RISKIT

KORUT
MATERIAALIT
VENYTYS

AMPUMINEN

 

 

VENYTYS

MIKÄ VENYTYS? MIKSI?

Venytyksellä tarkoitetaan tässä tapauksessa lävistysreiän venyttämistä. Yleisintä tämä on korvissa, mutta kieliä, septumeita, napoja, huulia, lähes kaikkia lävistyksiä on mahdollista venyttää. Melkein aina venytys tehdään siksi, että se näyttää hyvältä, mutta esimerkiksi kielessä hieman paksumpi koru kestää rasitusta paremmin ärsyyntymättä. Varsinkin Suomessa venytyksessä on lähes aina kuitenkin kyse korvalehdistä, joten siihen keskityn tässä eniten.

MITEN?

Venytys kannattaa aina tehdä hitaasti. Reiän on tarkoitus venyä, ei revetä. Repeäminen ei tarkoita sitä, että koko korvalehti menee poikki (vaikka sekään ei ole mahdotonta), vaan vaikka aivan pientä haavaa reiän sisäpuolella. Kun keho korjaa haavan, siihen lähes aina muodostuu hieman arpikudosta. Arpikudos ei veny kuten normaali iho, joten siitä voi aiheutua ongelmia myöhemmin. Jos taas venytystä jatkaa, ennen kuin haava on parantunut, haava jatkaa repeämistään ja reiästä tulee epämuodostunut. Jos näet verta ja/tai tunnet viiltävää kipua, homma ei mennyt niin kuin pitäisi. Muista myös, että jos haava repeytyy, sitä pitäisi hoitaa kuin tuoretta lävistystä ja käyttää puhdasta, ensilävistykseen sopivaa korua.

Venytetyt reiät palautuvat lähes normaaliksi yleensä vielä 8-10 millin kohdalla. Tämä tosin on täysin yksilöllistä ja mitään takuuta normaalikokoon palautumiselle ei ole, joten älä venytä jos et ole varma, että sitä tosissaan haluat. Reiät on mahdollista korjata umpeen, mutta se on isompi operaatio ja jättää arvet.

Ehdottomasti yleisin venytys tehdään korvalehtiin ja suurin osa niistä aloitetaan normaaleista, ammutuista korvakoruista. Venytys kannattaa aloittaa ostamalla siihen kunnollinen lävistyskoru. Yleensä reikään menee suoraan vähintään 1.6 milliä paksu koru melko helposti. Joillakin iho venyy helpommin ja reikään saattaa saada jopa 3.2 millisen korun rikkomatta sitä. Jos venytys ei meinaa onnistua, kannattaa käydä lävistäjän tykönä, hän osaa auttaa varmasti. Hieman peruskorvista paksummista rei'istä on jo helppo jatkaa itse koruvaihtoehtojen kasvaessa huomattavasti. Jos aloitat venytyksen tuoreilla lävistyksillä, odota ehdottomasti, että reiät ovat parantuneet ja mieluiten vielä muutama kuukausi sen jälkeen. Näin vältyt monilta ikäviltä ongelmilta.

Aloituksen jälkeen yleinen tahti esim. korvissa on noin 1-2mm kuussa. Itse kallistun lähemmäs milliä. Jokaisen lävistykset kuitenkin venyvät omaa tahtia ja mitään "sääntöä" ei täten ole. Paras vauhti on se, kun suurempi koru menee lähes itsestään paikalleen. ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ VOIMAA, jos koru ei mene kivutta ja suht' helposti reikään, lopeta heti ja kokeile vaikka viikon päästä uudelleen. Ja vaikka saisit 5mm venytyksen tehtyä helposti, yritä noudattaa 1-2mm kuukaudessa vauhtia. Ongelmia voi tulla, ja lähes aina tulee, ihmisille, jotka venyttävät kuukaudessa 1.6mm -> 10mm tai vastaavasti. Myöhemmin jokainen löytää oman vauhtinsa, mutta ensimmäisinä kuukausina kannattaa olla varovainen, ettei kaduta myöhemmin.

Kielet, huulet ja septumit venyvät yleensä huonommin kuin korvalehdet, joten niissä kannattaa edetä niin hitaasti kuin mahdollista. Parhaiten toimii se, että ostaa seuraavan mahdollisen koon korusta. Huulen venyttämistä kannattaa harkita tarkkaan, sillä huulet menevät parantuneena usein nihkeästi umpeen ja muutaman millin reikä huulessa ilman korua ei ole välttämättä kovin käytännöllinen.

Rustolävistyksiä en suosittele venyttämään, mutta jos venytät niin tee se erittäin, erittäin, erittäin hitaasti. Rusto ei veny mielellään ja siihen muodostuu TODELLA HELPOSTI erilaisia patteja. Liian iso koru liian pienessä rustolävistyksessä on todella kipeä pitkään. Isommasta rustolävistyksestä haaveillessa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, jotka pystyvät poistamaan palan rustosta.

MILLÄ?

Kun lävistysreiät ovat TÄYSIN parantuneet, venytykseen voi käyttää lähes mitä tahansa. Tops-puikot, sukkapuikot, useampi lävistyskoru samassa reiässä, tussien korkit, melkein mitä tahansa. Paras on tietenkin käyttää oikeita, lävistyksiin tarkoitettuja koruja niin riski allergisiin reaktioihin pienenee. Tärkeintä on se, että reikä ei repeä/hajoa venytyksessä. Älä käytä mitään, missä on karheita pintoja, teräviä kulmia tai muuta, joka voisi venyttäessä aiheuttaa vahinkoa.

Jos venytät useammalla lävistyskorulla tai muulla esineellä, tarkkaile, että paine jakautuu tasaisesti. Esimerkiksi jos samassa reiässä on kymmenen millin tunneli ja kolmen millin rengas, tunneli työntää rengasta koko ajan sivuun ja tämä voi johtaa reiän epätasaiseen venymiseen.

Painoilla ei kannata venyttää. Vaikka niin saa reiän venymään nopeasti, se venyy kokoajan vain alaspäin, jolloin alhaalla oleva ihomäärä vähenee enemmän kuin muualla. Pahimmassa tapauksessa koko lävistys voi revetä.

PS. Monilla tuntuu olevan kuva, että "venytyskorut", eli spiraalit ja muut lopusta levenevät korut venyttäisivät jotenkin nopeammin. Ei se mene ihan niin. Ne ovat vain sen muotoisia. Muovisella ~5cm pitkällä tikulla ei ole tarkoitus mennä parista millistä kahdeksaan milliin parissa päivässä sen takia, että sen nimi on "venytyskoru". Sille ei vain ole parempaa nimeä.

Korumateriaaleista voit lukea lisää täältä.

VINKKEJÄ VENYTYKSEEN:

- Kun venytät lävistystä, kannattaa käydä sitä ennen pitkässä, kuumassa suihkussa. Lämmin/kuuma vesi ja vesihöyry pehmentää kudosta, jonka jälkeen se venyy paremmin. Tämän lisäksi PARANTUNEESSA venytyksessä kannattaa käyttää liukasteena esim. Helosania tai oliiviöljyä, jotta koru menisi mahdollisimman helposti paikalleen.

- Kun korvissa reiät tuntuvat olevan hyvässä kunnossa, kokeile olla hetken aikaa ilman koruja. Näin veri saa kiertää vapaammin ja reiät tuulettua. Varsinkin metallisia tai muovisia koruja käyttäessä tekee ilman koruja oleminen hyvää. Jossain vaiheessa kun korut ovat helppo saada takaisin paikalleen pitkänkin ajan jälkeen, kannattaa yrittää nukkua ilman koruja. Tästä touhusta on kuitenkin vain haittaa, jos korut pitää tunkea väkisin paikalleen.

- Kun jossain vaiheessa reiät erittävät talia, joka sotkeutuu kuolleisiin ihosoluihin ja muuttuu jokaisen venyttäjän tuntemaksi valkoiseksi, pahalle haisevaksi sotkuksi, kannattaa alkaa miettimään eri korumateriaaleja. Kirurginteräs ja muovi ovat sieltä huonoimmasta päästä hajujen kannalta. Titaani on hieman parempi ja orgaaniset korut erittäin hyviä. Ne antavat reiän hengittää, joka auttaa paljon niin hajuihin kuin reiän yleiseen kuntoonkin. Ja tietysti reikien ja korujen säännöllisen puhdistamisen pitäisi olla itsestäänselvyys.

ONGELMAT?

REPEÄMÄ - Venytyksessä ehdottomasti yleisin ongelma on juuri repeytyminen. Moni ei ymmärrä sen vakavuutta, vaan jatkaa venytystä tuoreeseen lävistykseen sopimattomilla "koruilla", kuten tops-puikoilla, jolloin korva menee erittäin huonoon kuntoon. Jos korvasi sattuu repeämään, vaihda heti laadukkaaseen koruun, hoida lävistystä kuin se olisi vasta tehty ja jatka venytystä vasta reiän parannuttua.

BLOWOUT - Tällä tarkoitetaan sitä, kun reiän sisus työntyy ulos. Tämä tapahtuu yleensä kun reikään yritetään väkisin työntää liian isoa korua. Reikä ikäänkuin kääntyy ympäri. Tässä tapauksessa kannattaa vaihtaa millin-pari ohuempi koru, jotta ulos tullut kudos mahtuu takaisin reikään ja "häviää". Muuten hyvin usein käy niin, että ulkona oleva iho paranee ulkopuolelle ja siihen jää ikuisiksi ajoiksi ruma "läppä", joka saattaa jokaisen tulevan venytyksen aikana tulla ulos vielä lisää.

PALELTUMINEN - Kun korvissa on suuremmat (korvalehdestä riippuen, yleensä ainakin yli 10mm) reiät, veri ei välttämättä mahdu korun aiheuttaman puristuksen takia kiertämään reiän ympärillä täysin normaalisti ja kylmässä ilmassa ympärys paleltuu helpommin. Tähän auttaa korujen vaihtaminen materiaaliin, joka ei johda niin helposti lämpöä ja vaihtamalla tunnelit plugeihin, jotta tuuli ei pysty puhaltamaan niistä läpi.

ARPIKUDOKSEN YLIKASVU - Jos olet taipuvainen arpiin, eli pienistäkin haavoista jää helposti arpi, venytä erittäin varovasti. Arpikudoksen ylikasvusta johtuvat patit, keloidit, voivat pahimmillaan kasvaa golfpallon kokoiseksi ja niiden poistaminen on lääkäriasia. Jos huomaat omituisen patin, käy ehdottomasti näyttämässä sitä lävistäjälle.

 

 

   
   
   
the.body.is.obsolete.